01 juni 2020 4 min. leestijd

Zelfsturing - zo werkt dat

De podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat' geeft in 6 afleveringen antwoord op al je vragen over zelfsturing. Van hoe je met zelfsturing begint tot persoonlijke ontwikkeling. Goed voor ruim 4 uur luisterplezier!


Van bijna kapot naar scale up - door zelfsturing. Auteur Joost Ramaer haalt in deze podcastserie de verhalen boven uit het bedrijf dat in 2014 koos voor een uniek organisatiemodel, gebaseerd op zelfsturing. Het boek van zijn hand, 'Maar hoe dan?', is 18 april 2019 gepresenteerd tijdens het Infocaster Event.


Zelfsturing - zo werkt dat

#1 - Het begin

In de eerste aflevering van de Infocaster podcast 'Zelfsturing - zo werkt dat’ nemen auteur Joost Ramaer en Infocaster-oprichter Sander Hoeken je mee naar het begin van de reis die zelfsturing heet. Wat is de aanleiding geweest om het helemaal anders te gaan doen? Welke bronnen zijn de inspiratie geweest voor het zelfsturende model dat Infocaster sinds 2014 in de praktijk brengt? Maar ook: wanneer ben je een goed bedrijf? En wat hebben persoonlijke motivatie en open, transparante financiën hier mee te maken?

#2 - Ritme

Aflevering 2 van de podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat' gaat over ritme. In deze podcast praten host Joost Ramaer, Infocaster-oprichter Sander Hoeken en sales kartrekker Sjoerd Reijnen over de verschillende ritmes binnen Infocaster, van vergaderritme tot reflectieritme. Over hoe ritme voor een goede workflow zorgt. Een tegenwicht voor de waan van de dag. Hoe dan? Zo dan!

#3 - Hiërarchie

Wie hakt de knoop door als jij linksaf wilt slaan en je collega’s rechtsaf willen? En op grond waarvan worden beslissingen dan genomen? In aflevering 3 van de podcastserie 'Zelfsturing - zo werkt dat' hebben host en auteur Joost Ramaer en Infocaster-oprichter Sander Hoeken het over - je raad het al - hiërarchie. Over de baas zijn (op papier) en het afleren van de baas spelen. En wat als er onzichtbare hiërarchie wordt ervaren in een bedrijf waar verkondigd wordt dat er geen hiërarchie is. Over rugzakjes, broncode, ervaring, vergaderhygiëne met Piet en Hermien én nog veel meer. Je hoort het in deze aflevering!

#4 - Persoonlijke ontwikkeling

De vierde aflevering van 'Zelfsturing - zo werkt dat' gaat over persoonlijke ontwikkeling. Host en auteur Joost Ramaer en Infocaster-oprichter Sander Hoeken hebben het in deze aflevering over interne en externe coaching, zelfontplooiing en hoe dit bijdraagt aan een prettig dienstverband. Een leiderschapstraining als mooie ervaring? Ja hoor, zelfs als je er niet om vraagt. Maandelijks een persoonlijke APK met een coach? Check! In deze podcast-aflevering hoor je alles over het hoe én waarom van persoonlijke ontwikkeling bij Infocaster.

#5 - Finance

Wanneer is zelfsturing echt zelfsturing? In de vijfde aflevering van de podcastserie ‘Zelfsturing - zo werkt dat’ gaan auteur Joost Ramaer, Infocaster-oprichter Sander Hoeken en boekhouder Peter Nijenhuis in gesprek over waar zelfsturing eigenlijk pas écht interessant wordt: finance.

Wat doe je als je tot de conclusie komt dat je totaal geen financieel inzicht hebt, terwijl de basis-boekhouding prima voor elkaar is? Bij Infocaster gingen we de uitdaging aan om elk onderdeeltje van het bedrijf apart meetbaar te maken. Zodat je aan iedereen kan laten zien wat er gebeurt binnen het bedrijf, op een begrijpelijke manier. Want pas als die duidelijkheid er is, en iedereen weet wat de inkomsten én uitgaven zijn, kan je medewerkers verantwoordelijk maken. En dan pas wordt zelfsturing ook écht zelfsturing. Spoiler: dat was zo gemakkelijk nog niet. Bereid je voor op een podcast met (bijna) faillissementen, een sheetload aan Spreadsheets, een tongbreker over een paarse muur en de schaduwboekhouding van Infocaster.

#6 - Q&A Special

Waar zelfsturing bij Infocaster zo’n 5 jaar geleden begon met de vraag “Hoe kunnen we nu….?”, eindigt de podcastserie ‘Zelfsturing - zo werkt dat' (voorlopig) met een aflevering vol vragen van luisteraars. Zet je schrap voor de Q&A Special!

Host en auteur Joost Ramaer werpt Infocaster-oprichter Sander Hoeken de vragen voor de voeten. Want wat gebeurt er als je als team ineens - boem bam - zelfsturend bent? Is iedereen wel geschikt om in een zelfsturende organisatie te werken? Werkt zelfsturing alleen wanneer alle werknemers hoger opgeleid zijn? En hoe investeer je als zelfsturend team om te verbeteren, zowel financieel vlak als op het gebied van werkplezier? Verder kom je er in deze rocking and amazing aflevering achter of magisch denken wel of niet bestaat, wat wantrouwen met je organisatie doet en wat een (r)evolutie in 2.600 kleine stapjes met zelfsturing te maken heeft.