01 april 2022 2 min. leestijd

10 vragen aan je websitebouwer

Wie toe is aan een nieuwe website gaat om tafel met een of meerdere webbouwers. Met een bureau waar een collega-bedrijf goede ervaringen mee heeft bijvoorbeeld. Of een webbureau dat werkt met het content management systeem dat de voorkeur heeft.

Wat zijn de 10 vragen die je in zo'n gesprek bij de websitebouwer zou moeten stellen? Infocaster zet ze voor je op een rij.


Technologie- en systeemkeuze

1. Ga je voor een website waar het webbureau zelf de technologie of het content management systeem (CMS) voor ontwikkelt? Of kies je voor technologie waaraan door verschillende webbedrijven in de wereld te werken is?

Intellectueel eigendom na oplevering

2. Wordt bij oplevering van de website het intellectueel eigendom van het concept en van de designs overgedragen?

3. Ben jij als opdrachtgever eigenaar van de broncode, of blijft deze van het webbureau?

Opzegtermijn van samenwerking

4. Wat is de opzegtermijn van de samenwerking, zijn er langdurige opzegtermijnen, of kan je elke maand de samenwerking stopzetten?

Hosten van de website

5. Wordt de nieuwe website gehost op 'eigen' servers, of draait de web-omgeving in een cloud-oplossing?

Na de livegang

6. Hoe wordt de website na livegang gemonitord? Zijn er bijvoorbeeld standaardprocedures waarbij de sitesnelheid wordt gemonitord en hoe de foutafhandeling wordt gedaan?

7. Wat mag je van een website verwachten als deze is opgeleverd? Zijn daar door het webbureau standaarden over vastgelegd?

8. Als je na de acceptatie van de website een fout in de werking van de site tegenkomt, moet je hiervoor dan betalen of is dit garantie?

Werkbaarheid van het CMS

9. Kan een contentbeheerder met een aantal instructies aan de slag in het contentmanagementsysteem of is een cursus noodzakelijk om de content van de website te kunnen beheren?

10. Als je wijzigingen in het CMS maakt, is het dan makkelijk om voordat je deze publiceert te zien hoe de aangepaste pagina er voor de bezoeker van de website uit zal zien?

Weten waar je voor gaat

Is er op al deze vragen om aan je webbouwer te stellen dan ook maar één goed antwoord? Zeker niet. Want het ene online concept is het andere niet. De vragen stéllen, dat is belangrijk. Zodat helder is waar je voor tekent wanneer je met een webbedrijf in zee gaat.

Bovenstaande 10 vragen om aan je webbouwer te stellen hebben we bij Infocaster in de afgelopen jaren voor al onze klanten beantwoord. Met uitleg natuurlijk, die past bij jouw specifieke situatie. Benieuwd naar jouw antwoorden?

Bel met Infocaster of Stuur een mail