20 juni 2022 5 min. leestijd

Recap van Infocaster bij Umbraco Codegarden 2022

Bram van den Bogaard
Bram van den Bogaard
Back-end developer | Umbraco expert

Zeg je Umbraco Codegarden, dan zeggen wij: bijzijn! Codegarden is de grootste jaarlijkse Umbraco conferentie ter wereld. In de Deense stad Odense - waar ook Umbraco zelf is gevestigd - doe je inspiratie op, raak je op de hoogte van verschillende nieuwe ontwikkelingen én kom je in contact met andere Umbraco-experts uit allerlei verschillende landen. Bram, Erik en Remko waren erbij en doen verslag.


Dinsdag: fietsen & ervaring uitwisselen met andere Umbraco Partners

Op dinsdag voorafgaand aan Codegarden vond de Partner Summit plaats, een evenement exclusief voor Umbraco Partners. Als Gold Partner was Infocaster hier uiteraard bij, vertegenwoordigd door Remko. De dag begon met een fietsrit met een aantal collega’s van Umbraco HQ en een aantal partners. Tijdens de rit in mooi rustig tempo konden we kennismaken met de partners en de medewerkers van HQ. Heel leuk!

Het dagprogramma werd afgetrapt door CTO Filip Bech-Larsen. Hij toonde de roadmap van Umbraco en vertelde over de ambities van Umbraco HQ, als organisatie en met het contentmanagementsysteem zelf. Tijdens de lunch maakten we kennis met andere partners - altijd een fijn moment om ervaringen uit te wisselen.

De pre-party startte dinsdagavond, op het Umbraco HQ. Een rondleiding door het nieuwe kantoor, een drankje in de hand en volop tijd om de mensen van Umbraco te ontmoeten en kennis te maken met andere deelnemers aan het Umbraco evenement!

Infocaster op Codegarden

Vier dagen vol lezingen, over de nieuwste ontwikkelingen binnen de Umbraco community en de wereld van C#. Van medewerkers van Umbraco en Microsoft tot mensen uit de Umbraco Community zelf.

Informatie die het voor Infocaster mogelijk maakt om in de toekomst nog beter op maat gemaakte, gebruiksvriendelijke en snelle applicaties te ontwikkelen.

Woensdag: technische talks & Umbraco Awards

Een dag voor lezingen, voor verschillende doelgroepen. Voor Bram en Erik stond woensdag vooral in het teken van technische talks over onder andere Umbraco versie 10, web components, decoupled data, Umbraco deploy en Modern Application development with .NET and Azure.

Een welkome afwisseling op de technische onderwerpen was een lezing over hoe het opbouwen van gewoontes jou een betere developer kunnen maken. Dat ook hele kleine gewoontes een grote impact kunnen hebben.

Na het diner was het tijd voor de Umbraco Awards. Het doel van deze awards is om de Umbraco community en de Umbraco partners erkenning te geven voor de beste oplossing in en rondom Umbraco - en deze projecten als inspiratie voor anderen te tonen. Dit jaar zijn er voor 11 categorieën awards uitgereikt.

Na afloop van de eerste dag van lezingen was het tijd om te netwerken met andere Umbraco-developers en ideeën en informatie uit te wisselen. Zo konden we samen met andere experts oplossingen voor problemen vinden om de kwaliteit van onze producten te verbeteren.

Donderdag: focus op Umbraco plugins & release Umbraco 10 

Donderdag was het tijd voor meer lezingen. Gedurende de dag waren bekende namen in de tech-wereld te horen waaronder Kevin Jump, een ontwikkelaar die veel open-source Umbraco uitbreidingen (packages) heeft ontwikkeld, iets waar ook Infocaster veel mee bezig is

Lancering van Infocasters 301 URL Tracker voor Umbraco 10

Naast de lezingen op Codegarden was er nog iets bijzonders. Het was namelijk de dag van de release van een nieuwe Umbraco versie, versie 10. Bij Infocaster zijn we in de weken voorafgaand aan Codegarden druk geweest om de 301 URL Tracker alvast gereed te maken voor Umbraco v10. Hierdoor was het voor onze collega’s in Nederland mogelijk om direct na de release van Umbraco ook de versie 10 van de 301 URL Tracker te lanceren.

Verder was er een lezing van Mads Torgersen, Program Manager bij Microsoft. Hier werd besproken welke nieuwe functionaliteiten er in de nieuwe versie van C# (C# 11) beschikbaar zijn en hoe dit ervoor zorgt dat wij als ontwikkelaars efficiënter kunnen werken aan toekomstige applicaties. Tot slot gaf ook Scott Hanselman, Partner Program Manager bij Microsoft, een talk waarin besproken werd hoe je als developer je kennis door kunt geven om zo andere developers hun kwaliteiten te laten verbeteren.

De avond bestond uit een diner met alle 600 deelnemers, met aansluitend een speciale Umbraco Bingo.

VRIJDAG: samen Umbraco doorontwikkelen 

Vrijdag was de laatste dag van Codegarden en stond vooral in het teken van bijdragen aan Umbraco en de community. De talks gingen onder andere over op welke manier je kan bijdragen en wat er als developer nodig is om zelf code aan te dragen voor in de core van Umbraco. Bij Infocaster vinden we dit belangrijk en zijn hier zelf dan ook mee bezig.

Aan het eind van de ochtend was het tijd voor de Umbraco Package Awards. Bij deze awards wordt er stilgestaan bij alle ontwikkelde packages voor Umbraco van het afgelopen jaar. Een package is een module die Umbraco kan versterken, uitbreiden of zelfs de manier waarop Umbraco werkt kan veranderen. Bijzonder dit jaar was een nieuwe categorie waarbij iemand een award kreeg voor zijn bijdrage aan het beter maken van packages van andere ontwikkelaars. 

Tot slot kon je in de middag deelnemen aan een van de verschillende workshops op een externe locatie. Om vervolgens, geïnspireerd door alle informatie van de vier dagen, weer richting Nederland te reizen!