17 juli 2022 4 min. leestijd

Blog: 5 trends op het gebied van webdesign

Een design moet passen bij het doel van een website. Het belangrijkste is het verhaal wat je website moet vertellen, daarnaast is het belangrijk dat een website past bij de content die er gemaakt kan worden, 3 nieuwsitems van 3 jaar geleden geven ook geen goede indruk.

Een strak design met foto's, of wanneer het lastig is om mooie foto's te maken kan het gebruik van illustraties een uitkomst zijn. Bij Infocaster kijken we niet alleen naar interactie, we kijken ook naar huidige trends. In dit blog zetten we de huidige trends voor 2022 uiteen. 


Bron: dribbble.com

1. Illustraties

Je ziet het steeds meer, creatieve illustraties op websites. Of het nou gaat om een grote illustratie in de header of een ondersteunende animatie halverwege de pagina. Wat eerder alleen een ding was voor speelse, creatieve bedrijven, zie je tegenwoordig ook de zakelijke, serieuze merken die gebruik maken van een set eigen illustraties. Juist als zakelijk merk kunnen illustraties helpen om de uitstraling te verzachten en zo toegankelijker maken voor meer bezoekers.

Je wil niet te veel kleurrijke illustraties die afleiden van de content van je website, maar een illustratie die past bij de huisstijl en op de juiste plaatsen wordt ingezet kan de content juist versterken. Het trekt de aandacht en zorgt voor een verrassend effect in lange stukken tekst. Ook in een header kan het onderscheidend zijn om eens niet gebruik te maken van een standaard afbeelding of video, maar van een eigen unieke illustratie die de merkidentiteit uitstraalt.

2. Darkmode

De darkmode optie bestaat al enkele jaren voor iPhone en verschillende apps, maar tegenwoordig kom je deze ook steeds vaker tegen op websites. Grote merken zoals Facebook, Google en Instagram zijn direct meegegaan met de trend en hebben de optie al ingebouwd. Ik ben zelf groot fan van darkmode en overal waar het kan schakel ik deze direct in. Naast dat het fijner voelt, ís het ook werkelijk beter voor de ogen. Het is minder intensief en vermoeiend voor de oogspieren, vooral bij weinig licht.

Afbeelding en tekst knalt er op een donkere achtergrond meer uit en het kost de bezoeker minder moeite om alles snel in zich op te nemen. Een darkmode optie inbouwen in je website kan er dus voor zorgen dat een gebruiker net iets langer op je website blijft hangen als hij of zij ‘s avonds in bed je blog ligt te lezen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om naast een light kleurenschema ook een dark kleurenschema in de huisstijl op te nemen zodat je een light design makkelijk kan omzetten naar dark.

Bron: dribbble.com

3. Creatieve typografie in de header

Naast de opkomst van illustraties voor pagina headers, zie je ook dat er tegenwoordig regelmatig wordt gekozen voor een typografisch beeld. Soms enkel tekst en soms ondersteund door een abstracte vorm zoals in onderstaand voorbeeld.

Je krijgt zo in de header direct de kans om als merk een statement neer te zetten waar de bezoeker niet omheen kan. Zorg voor genoeg contrast in je kleurgebruik voor een echte eyecatcher.

Bron: dribbble.com

4. Creatieve scroll effecten

Om het bezoek van de gebruiker tot een echte experience te maken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van animaties on scroll. Dit kan van iets simpels als een contentblok in beeld laten schuiven tot een indrukwekkende animatie tot leven laten komen. Een combinatie van verschillende effecten on scroll zorgt ervoor dat je de bezoeker engaged houdt met je content.

Het oog volgt vanzelf de bewegingen tijdens het scrollen en je leidt op deze manier gebruiker door de website op het tempo dat jij bepaalt. Pas alleen op dat je hier niet in doorslaat, een overkill aan effecten en animaties tijdens het scrollen kan voor een chaos zorgen. Kies de juiste balans, de focus blijft altijd op  het creëren van de beste user-experience. Je wil jouw content zo prettig en helder mogelijk overbrengen op de bezoeker.

Bron: dribbble.com

5. Afwijken van het grid

Als webdesigner ben je gewend om een design in een vast grid te maken. Vaak 12 kolommen met een vaste afstand ertussen. Om op te vallen zie je tegenwoordig dat verschillende merken ervoor kiezen om hier juist van af te wijken.

Contentblokken of afbeeldingen buiten het grid en niet op gelijke hoogte, maar bewust verticaal afwijkend. Je ziet dit vaak vooral terug op de homepage, hier wil je de bezoeker boeien en vasthouden en is meer ruimte voor creativiteit omdat het vaak om unieke blokken gaat. Afwijken van het grid kan hier dus een goed idee zijn.