27 juli 2023 6 min. leestijd

Umbraco of Wordpress, welk CMS past het beste bij jouw organisatie?

Remko Wijnbergen
Remko Wijnbergen
Sparringpartner
Sjoerd Reijnen
Sjoerd Reijnen
Accountmanager

Met een hoogwaardige website succesvol een plek op het internet veroveren om jouw organisatie onderscheidend en professioneel te presenteren? Dat proces gaat van start met de keuze voor het soort Content Management System (CMS), zoals het enorm populaire WordPress of de online grootheid Umbraco. Maar welke van deze twee is het meest geschikt voor jouw web doeleinden?


Geen technische kennis vereist

Terwijl vroeger alleen programmeurs een website konden beheren, kan iedereen dit nu zelf dankzij de komst van CMS. De programmeurs definiëren met het stukje software vooraf de sjablonen, zodat gebruikers zonder technische kennis vervolgens eenvoudig teksten, afbeeldingen en documenten kunnen toevoegen, wijzigen en verwijderen.

Zo ook met het CMS van het Deense Umbraco, dat door meer dan 100.000 bedrijven wordt gebruikt om websites mee te publiceren en beheren, zoals Microsoft, Peugeot, Heinz en het Nederlandse Funda. Een ander CMS is WordPress, dat ooit begon als blog-platform en dankzij vernieuwde functionaliteiten uitgegroeid is tot een van de meest populaire systemen om volledige websites mee te publiceren en beheren. Onder andere partijen als PlayStation, Ford, CNN en Spotify maken gebruik van WordPress. 

Wat hebben WordPress en Umbraco gemeen?

Laten we eerst benoemen wat de systemen gemeen hebben, voordat we de verschillen aanstippen. Beide systemen zijn open source: je kunt ze gratis downloaden, installeren en gebruiken, betaalt geen licentiekosten aan de ontwikkelaar en kunt ze volledig laten aanpassen aan eigen wensen. Daarnaast staan zowel Umbraco als WordPress bekend om hun hoge gebruiksvriendelijkheid.

De gangbare webbrowsers worden door de systemen ondersteund en de content kan er eenvoudig op worden ingevoerd zonder dat er al te veel kennis voor nodig is. Tenslotte kan met beide systemen de website uitgebreid geoptimaliseerd worden voor zoekmachines als Google.

Communities Umbraco of WordPress

Beide CMS systemen hebben een enorme groep ontwikkelaars die voortdurend bijdragen aan het ontwikkelingen aan het CMS. Het aanbod van gratis (en betaalde) templates is enorm en dankzij de grote hoeveelheid gratis (en betaalde) plug-ins biedt het systeem een enorm aantal functionaliteiten. De actieve en levendige gemeenschap is ook welwillend bij het assisteren van gebruikers die te maken hebben met een probleem. Daarnaast zijn er veel diepgaande video tutorials gratis beschikbaar.

Boomstructuur Umbraco werkt overzichtelijk

Het invoeren van content is tegelijkertijd een van de verschillen, want het beheer werkt net even anders. Terwijl Umbraco daadwerkelijk is opgezet als CMS, is WordPress oorspronkelijk ontwikkeld voor bloggers die eenvoudig online artikelen moesten kunnen publiceren. Bij laatstgenoemde staan de artikelen en pagina's dan ook in een grote lijst.

Umbraco is ontwikkeld als een CMS en daarmee overzichtelijker en flexibeler dankzij de heldere boomstructuur die volledig op maat is in te richten. Desalniettemin is het binnen WordPress mogelijk om met (sub)categorieën, sidebars en widgets te werken om toch een bepaalde structuur aan te brengen.

Umbraco veiliger dan WordPress

Een ander zwaarwegend aspect van de keuze voor het soort CMS is veiligheid. En wat dat betreft baart WordPress behoorlijk wat zorgen. De populariteit van het systeem gaat namelijk gepaard met een grote belangstelling van hackers.

Met name het gebruik van gratis plug-ins maakt het tot een doelwit. Deze plug-ins moeten zeer regelmatig worden geüpdatet. Houdt u dit niet consequent bij? Dan is de website erg kwetsbaar. Bovendien krijgen veel gratis plug-ins niet eens een update van hun ontwikkelaar. Het CMS zelf dient daarnaast ook regelmatig een update te krijgen om veilig te blijven (lees: minimaal 2 keer per maand). Het feit dat dit zo vaak nodig is, zegt al genoeg over het dreigingsniveau.

Ook Umbraco heeft de laatste tijd flink aan populariteit gewonnen. Toch is veiligheid hier veel minder een issue dankzij de .NET technologie van Microsoft. Natuurlijk moet ook Umbraco up-to-date gehouden worden, maar als u hieraan voldoet dan steekt het systeem op dit gebied met kop en schouders uit boven WordPress.

Is WordPress goedkoper dan Umbraco?

Zoals eerder genoemd zijn beide content management systemen open source, dus het gebruik ervan is kosteloos omdat er geen licentiekosten doorbelast worden. Toch is het maken van een succesvolle website niet helemaal gratis, of de keuze nu op Umbraco of WordPress valt. Doorgaans ben je goedkoper uit met een CMS als WordPress, maar toch is het eventuele kostenplaatje grotendeels afhankelijk van uw doelen en de mate waarin de website op maat gemaakt dient te worden.

In het geval van WordPress kun je kiezen voor een gratis beschikbaar, kant-en-klaar thema of voor een volledig unieke website waarvoor dan wel het nodige maatwerk vereist is. Ook is er weliswaar een grote hoeveelheid plug-ins gratis beschikbaar voor WordPress websites, maar in het belang van veiligheid is het onvermijdelijk gebruik te moeten maken van betaalde plug-ins. Kortom: het kostenplaatje is volledig afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk en het aantal extra functionaliteiten en plug-ins die je wenst.

Mogelijk loont het direct te investeren in een Umbraco website. Dit systeem brengt sneller kosten met zich mee, want er is meer configuratie nodig. Hier staat echter een complete ontwerp- en design vrijheid tegenover waarbij ook de veiligheid hoog in het vaandel staat. En werk je samen met een gecertificeerde Umbraco-partner zoals Infocaster? Dan ben je verzekerd van een optimale begeleiding: van conceptontwikkeling tot oplevering, beheer en onderhoud. Kortom: Umbraco leent zich uitstekend voor maatwerkoplossingen. 

Voor- en nadelen WordPress

WordPress blinkt in de basis uit in eenvoud en wie zich niet wil bezighouden met codes en scripts hoeft misschien niet eens verder te zoeken. Het platform voorziet de gebruiker van de benodigde tools voor het creëren van simpele webpagina's tot meer complexe webapplicaties.

Toch kent het systeem een aantal bezwaarlijke punten, waardoor het ogenschijnlijk laagdrempelige, kostenbesparende gebruik van WordPress kan uitmonden in een kostbare website als je van tevoren niet goed hebt gedefinieerd aan welke wensen en eisen jouw website moet voldoen.

De voordelen op een rij:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Grote community
 • Enorme keuze uit functionaliteiten en plug-ins
 • Kant-en-klare templates
 • Goedkoper in de basis

De nadelen op een rij:

 • Veiligheid
 • Teveel plug-ins maken de website traag
 • Bij gebruik van templates beperkt in creativiteit

Voor- en nadelen Umbraco

Umbraco kan wat populariteit niet winnen van WordPress, maar heeft de laatste jaren niet voor niets flink wat terreinwinst geboekt. Wie een veilige, oerdegelijke website wil (laten) bouwen en beheren en daarbij flexibel wil zijn, kan met Umbraco uitstekend uit de voeten. Meer informatie over de voordelen van Umbraco

De voordelen op een rij:

 • Veiligheid
 • Ontworpen als CMS
 • Flexibiliteit
 • Uitstekend geschikt voor maatwerk
 • Gemakkelijke boomstructuur voor beheer
 • Grafische vormgeving is optimaal op te bouwen in Umbraco

De nadelen op een rij:

 • Weinig kant-en-klare templates
 • Duurder in de basis i.v.m. benodigde configuratie

Wat is het beste CMS?

Er is geen eenvoudig antwoord te geven op de vraag wat het beste CMS is, want het hangt volledig af van de wensen en eisen die je stelt aan het ontwerp en beheer van de te realiseren website.

Stel je als doel in korte tijd voor weinig geld een relatief eenvoudige website online te krijgen zonder al te ingewikkelde functionaliteiten? Dan is WordPress mogelijk het meest geschikt, maar wees je ervan bewust dat je regelmatig updates moet doorvoeren om de website enigszins veilig te houden. Dit kan veel tijd kosten, en samen met de vereiste plug-ins mogelijk alsnog veel geld, terwijl je min of meer vastzit aan een vaste template en beperkt bent in het uitblinken qua originaliteit.