Gebruiksvriendelijkheid centraal bij aanpassingen CMS

Dennis Heutinck
Dennis Heutinck
Back-end developer | Umbraco master
Lissa Brouwer
Lissa Brouwer
Consultant

In de Infocaster-supportbox van een paar maanden geleden waren reacties als "het CMS is kapot" en "ik weet niet hoe ik aanpassingen kan doen aan de website" aan de orde van de dag. In werkelijkheid was er niks defect aan het Umbraco CMS, maar was het systeem niet even toegankelijk en duidelijk. Aan ons daarom de taak om het CMS gebruiksvriendelijker te maken voor onze klanten. Hoe we dat hebben gedaan lees je hieronder!

Een gebruiksvriendelijk en toegankelijk CMS is anno 2024 een absolute no-brainer en daarom heeft Infocaster recent het Umbraco CMS gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn er tools ingebouwd die websites toegankelijk maken voor iedereen. Het uitgangspunt hiervoor was dat we naast veel positieve reacties op het Umbraco CMS, dus ook veel vragen kregen over de werking van het systeem. 'Dit moet beter en efficiënter', dachten we! Met als direct gevolg dat we het CMS compleet vernieuwd en opnieuw ingericht hebben. Dit alles op basis van inrichtingseisen die zijn opgesteld rond het werken met het CMS van Umbraco.

"Aan de slag met de concrete vraag "Wat is de perfecte Umbraco CMS-inrichting die we kunnen bieden""

Hierin waren de ontvangen vragen middels support-tickets en telefoontjes van groot belang, maar ook is intern exact nagegaan hoe de gebruiker te werk gaat en welke vragen zich voor kunnen doen, door nauwe samenwerking met collega’s die expert zijn op het gebied van CMS inrichting, interactie, toegankelijkheid (WCAG) en UX. De ontvangen vragen, de uitkomsten van ons eigen onderzoek en de opgestelde regels zijn doorgevoerd in het CMS-portal van Umbraco met een nieuwe gebruikservaring tot gevolg!

Infocaster-developer Dennis Heutinck legt uit: "Het Umbraco CMS dat wij eerder aanboden aan onze klanten was niet voor iedereen even duidelijk en concreet. De regels die waren opgesteld voor de content in het CMS waren uiteraard wel duidelijk voor onze eigen developers, maar niet voor alle klanten. 'We snappen het niet' was een veelgehoorde opmerking. Ik ben daarom samen met mijn collega Lissa Brouwer aan de slag gegaan met de concrete vraag: wat is de perfecte Umbraco CMS-inrichting die wij kunnen bieden?"

Een van de eerste klanten die deze nieuwe inrichting is gaan gebruiken is Paul Top van IMG: "Infocaster's CMS biedt een intuïtieve en flexibele omgeving, waardoor de webredactie autonoom kan werken. Met doordacht ontworpen knoppen en logica wordt de complexe configuratie toegankelijk, wat resulteert in minder frustratie, een hogere kwaliteit en een efficiënter redactieproces, waardoor klanten zelfstandig en zelfredzaam kunnen opereren."

Lissa Brouwer, Team Lead bij Infocaster: "Veel mensen kijken naar de voorkant van de website. Zeker belangrijk, maar de achterkant (CMS) is minstens zo belangrijk. Met de huidige ontwikkelingen is het raadzaam om eens in de paar jaar zorg te besteden aan het achterliggende systeem. Zie het als een auto die langs de APK moet. Zonder tijdig onderhoud staat de auto op den duur stil. Zo is het ook met websites. De nieuwste versie van ons Umbraco-CMS zorgt voor een toegankelijke website die ook nog eens gebruiksvriendelijker is dan de meeste andere CMS-systemen. Daarnaast maken wij websites voor iedereen, dus ook voor bezoekers met bijvoorbeeld een visuele handicap. Hier hebben we rekening mee gehouden in de aanpassingen aan het CMS."

Developer Dennis vult aan. "Het CMS toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken, en houden, is echt een ongoing process. Het blijft continu in ontwikkeling!" Dennis heeft een blog geschreven over de aanpassingen aan het CMS.

We sluiten graag af met de woorden van onze klant Henk Hofman van BKWI: "Omdat het leven al moeilijk genoeg is, is het werken met de door Infocaster gemaakte content-elementen in Umbraco een feest; kwestie van gewenste blok kiezen, tekst invullen en klaar. Kind kan de was doen."