28 maart 2024 6 min. leestijd

“Nieuwe technologie is geen bedreiging, maar juist een kans!”

2024 begint voor Arko van Brakel met een nieuwe uitdaging. In de rol van Chief Inspiration Officer richt Van Brakel zich op het verder uitbouwen van de ondernemende en zelfsturende kern van webbedrijf Infocaster. We spreken Arko over zijn bevindingen na de eerste drie maanden.


Om te beginnen Arko, beschrijf jouw eerste weken eens in drie woorden?

Arko van Brakel: "Dat zijn de woorden kansen, bevlogenheid en uitdagingen."

Kansen

"Infocaster is van waarde voor grote en uiteenlopende klanten. De expertise is enorm, bijvoorbeeld de kennis op het gebied van online platformen als middel om communities te binden en met name ook maatschappelijke doelen te realiseren. Een mooi voorbeeld is het stimuleren van breedtesport, zoals we dat samen met NOC*NSF doen bij Sportmatch. Er is dus veel kennis in house. Denk aan het Umbraco Platinumship. Deze kracht maakt dat Infocaster groeit zodat we in de nabije toekomst steeds meer klanten op basis van hun eigen content, van dienst kunnen zijn."

Bevlogenheid

"Het team van Infocaster is met hart en ziel verbonden aan het bedrijf. Dit is heel bijzonder en zie je zeker niet overal. De betrokkenheid is groot en al onze collega’s voelen veel eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Die trots maakt het tot een team van echte ambassadeurs."

Uitdagingen

"Op verschillende vlakken hebben we te maken met uitdagingen. We werken met veel jonge mensen die zich met hart en ziel inzetten voor volwassen klanten. Goede ondersteuning en veel aandacht voor talent-ontwikkeling is dan ook erg belangrijk. Het is erg mooi om nieuw talent gezamenlijk verder te brengen. Daarnaast is Infocaster sterk in het binnenhalen van nieuwe klanten. In de huidige tijd, met nieuwe grote ontwikkelingen als AI, wat ons allemaal gaat raken, en WCAG, de richtlijnen die websites toegankelijker maken voor iedereen, is het geen vanzelfsprekendheid om klanten ook binnen te houden. Daarom is het minstens even belangrijk om nieuw talent te blijven aantrekken als om nieuwe klanten binnen te halen."

Arko van Brakel bij Infocaster in Arnhem

Over het binnenhalen van talent; wat maakt het werken bij Infocaster aantrekkelijk?

"Als onderdeel van het Infocaster-team kan je echt meegroeien en ook zelf ondernemen. Kansen zien is kansen pakken. Met goede ideeën is het mogelijk om een eigen bv op te zetten. Dit is al enkele keren succesvol gebeurd. Daarop willen we voortbouwen."

Waar mensen werken worden ook weleens fouten gemaakt. Hoe gaat Infocaster daar als organisatie mee om?

"Goed dat je dit vraagt! We gaan mild met fouten om, zodat we ervan leren. Precies wat ik net al aangaf, we werken veel met jonge mensen. Talenten die met de juiste begeleiding tot bloei komen. Fouten maken is menselijk. Ik heb er zelf ook nogal wat gemaakt in mijn leven. Dat is niet leuk, soms zelfs heel duur, maar wel leerzaam. We zien elke fout als leermoment voor ons als organisatie maar ook als een leermoment voor het desbetreffende talent. Boos worden is zinloos. Dan ligt de focus op de persoon die boos is, in plaats van het leermoment. Wel vragen we ons dan hardop af; hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze fout voortaan voorkomen kan worden. Zo komen we samen tot nieuwe inzichten." 

Interessante benadering! Je bent dus onlangs begonnen in de rol van Chief Inspiration Officer, vanwaar deze titel?

"Ik gebruik deze titel eigenlijk al jaren. Een titel zorgt voor hiërarchie en anderen handelen daar vervolgens naar. Ik heb dus besloten om een hiërarchieloze titel te gebruiken. Het geeft aan waar ik voor sta: inspireren om het beste uit anderen te halen. Dit alles binnen een ondernemende cultuur waar mensen een groei doormaken en waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Wij zoomen graag in op de meerwaarde van ieder talent."

En is deze nieuwe rol wat je je had voorgesteld?

"Eigenlijk wel. Want ook hier bewijzen we weer: als je vertrouwen en aandacht geeft aan elkaar, dan is het ook makkelijker om die cultuur buiten het bedrijf uit te dragen. Dat zelfvertrouwen merken klanten. De komende tijd ga ik dan ook graag in gesprek met onze klanten, om ze mee te nemen in deze ondernemende aanpak."

"Fouten maken is menselijk. Dat is niet leuk, soms zelfs heel duur, maar wel leerzaam"
- Arko van Brakel , Chief Inspiration Officer bij Infocaster

In het bericht dat we rond jouw aanstelling hebben gedeeld, vertelde je dat de ondernemende en zelfsturende kern van het bedrijf verder wilde uitbouwen. Hoe gaat dit?

"Jaren geleden ontmoette ik voor het eerst Ricardo Semler, waarmee ik het Semco Style Institute heb opgericht. De methodiek hierachter is gericht op het zelfsturend vermogen van teams. Deze kennis deel ik graag binnen Infocaster, al is het zelfsturende karakter al aanwezig binnen het bedrijf. Dat vind ik te gek om te zien!"

Je had het ook bij BNR nieuwsradio over Infocaster. Vertel eens?

→ Luister het fragment hier terug, vanaf 8:30 minuut

"We hebben nieuw talent nodig. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om voor het voetlicht te brengen wat werken bij Infocaster zo speciaal maakt. In een door techniek gedomineerde wereld zijn ondernemende principes nodig. Grote ontwikkelingen, zoals AI, en krapte op de arbeidsmarkt vragen om een nieuwe benadering. Als technologiebedrijf omarm je nieuwe technologie door mensen de ruimte te geven. Nieuwe technologie is geen bedreiging maar juist een kans! Iedere innovatie die het mogelijk maakt om meer werk te verzetten met minder mensen moeten we omarmen. Deze boodschap deel ik graag."

Waar zou je binnen nu en een paar jaar naartoe willen met Infocaster?

"Ik zou graag zien dat de ondernemende kern van de organisatie nog meer is gegroeid en dat er veel mooie nieuwe initiatieven zijn ontwikkeld, die als losse bv’s verder gaan. Wij noemen dat cellen die, net als in de natuur, groeien door zich steeds te delen. Hoe die cellen eruitzien? Dat weten we natuurlijk nog niet precies. Dat is het leuke van ondernemen; er ontstaan altijd nieuwe kansen wanneer je mensen de ruimte geeft."

Je vertelde eerder dat er op organisatorisch vlak belangrijke stappen zijn gezet. Vertel hier eens meer over?

"We hebben een paar maanden geleden multidisciplinaire teams rond de klant georganiseerd. Eerder was Infocaster georganiseerd rond eigen specialismes. Nu zijn er kleinere zelfsturende teams rond klantgroepen opgezet. Allemaal kleine teams die als zelfstandig bedrijf mogen werken.

En tot slot. Nu jij Infocaster versterkt; wat is de rolverdeling binnen de directie van Infocaster?

"Oprichter en directeur Sander Hoeken is vooral bezig met innovaties. Daar ligt zijn grootste kracht en passie. Ik ben meer bezig met het volwassen maken, houden en laten groeien van de organisatie. Remko Wijnbergen zit vol op business development, met het aantrekken van nieuwe netwerken en klanten. Een mooie drie-eenheid!"