5 min. leestijd

European Accessibility Act 2025: Wat je écht moet weten

Lissa Brouwer
Lissa Brouwer
(WCAG) Consultant & teamlead

Vanaf 28 juni 2025 is de European Accessibility Act (EAA) officieel ingegaan. We ontvangen veel vragen van relaties en mensen die er meer over willen weten. Vragen als: ‘Wat als we niet voldoen, krijgen we dan boetes?’ ‘Vanaf wanneer wordt er streng gecontroleerd?’


Wat houdt de richtlijn in?
De European Accessibility Act (EAA) is een Europese richtlijn die tot doel heeft om de, vooral digitale toegankelijkheid van bepaalde producten en diensten voor mensen met een beperking in de hele Europese Unie te verbeteren.

Organisaties moeten zorgen voor:

  • Toegankelijke websites en mobiele apps volgens WCAG-richtlijnen.
  • Gebruiksvriendelijke interfaces voor bijvoorbeeld self-service kiosken.
  • Alternatieven voor audio en visuele inhoud (bijv. ondertitels, audiobeschrijvingen).
  • Toegankelijke documentatie en klantenservice.

Wat is de European Accessibility Act (EAA)?

De European Accessibility Act verplicht bedrijven die digitale diensten of producten leveren om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Voor wie geldt de EAA

  • Overheden
  • Webshops
  • E-books en e-readers
  • Online bankieren
  • Reisinformatie en boekingsapps
  • Klantenservices
  • (Betaal)automaten
    - Betaalstraten

Wat belangrijk is, is dat wanneer je een betaalstraat op je website hebt staan de gehele keten toegankelijk moet zijn. Dat is dus ook de website zelf, de betaalpagina's, bevestigingsschermen en 2FA-processen, de klantenservice, bevestigingsmails, eventuele PDF bestanden en de tickets zelf.

Besteed je (een deel van) je bestel- of betaalproces uit? Dan ben jij nog steeds verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de hele keten. Uitzonderingen
Micro-ondernemingen (minder dan 10 medewerkers én < €2 miljoen omzet) zijn voorlopig vrijgesteld. Voor grotere bedrijven, en zeker bedrijven met digitale verkoop of klantenservices, is de wet dus wél van toepassing. Let op: ook uitbestede diensten vallen onder je verantwoordelijkheid.

Korte annekdote

"Ik wilde zelf mijn belastingaangifte doen. Alles lag klaar. Maar de site van de Belastingdienst werkte niet met mijn schermlezer. Knoppen zonder naam, vreemde volgorde... Ik raakte de draad kwijt. En toen moest ik iemand vragen met me mee te kijken. Alsof ik een klein kind ben."

Dat is waarom de European Accessibility Act bestaat. Niet om bedrijven lastig te vallen, maar omdat mensen met een beperking dagelijks tegen dit soort situaties aan lopen.

Toegankelijkheid betekent niet ‘extra luxe voor een kleine groep’. Het betekent dat iedereen kan meedoen. Ook digitaal. Ook zelfstandig. Ook als je blind bent, doof, of cognitieve uitdagingen hebt.

Ja: per 28 juni 2025 gaat die wet officieel in.
“Nee, er komen geen boetes of blokkades op 28 juni. Geen inspecteurs aan de deur.”

In deze blog leg ik uit wat de European Accessibility Act écht betekent, hoe de situatie er op dit moment uitziet, en waarom je rustig kunt ademhalen zolang je bezig bent met stappen zetten.

Bij Infocaster werken op het moment vijf WCAG-experts en we werken dagelijks met bedrijven die hiermee worstelen. In dit blog geven we graag onze eerlijke visie. Geen paniekverhalen. Geen droge juridische uitleg. Gewoon: wat jij moet weten.

 

 

Wat betekent 28 juni 2025 in de praktijk?

Formeel gaat de wet in. Maar in de praktijk? Niet zoveel.

Dit is waarom:

  1. De overheid zelf loopt achter. Veel overheidswebsites zijn op dit moment zelf nog niet toegankelijk. Dat maakt handhaving lastig: je kunt moeilijk anderen beboeten voor iets waar je zelf niet aan voldoet.

  2. Handhaving is niet zwart-wit. Net als bij eerdere wetten (zoals AVG of het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid) zal de nadruk liggen op voorlichting, bewustwording en geleidelijke verbetering, niet op directe boetes.

  3. Het is een langdurig proces. Toegankelijkheid goed regelen kost tijd. De meeste organisaties zitten nog in een lerende fase — en dat is oké.

Tijdlijn: onze verwachting

  • 2025
    Wet gaat formeel in. Bewustwording neemt toe. Grote bedrijven starten met plannen.

  • 2026
    Meer druk vanuit partners, aanbestedingen en gebruikers. Eerste zichtbare handhavingsacties.

  • 2027–2028
    Echte integratie in ontwikkelprocessen, grotere focus op testing en audits.

  • 2030
    Toegankelijkheid wordt mainstream. Wat mobielvriendelijk op dit moment is, wordt toegankelijkheid dan.

Tot slot: blijf realistisch, maar neem eigenaarschap

We geloven in een realistische benadering van digitale toegankelijkheid. Niet omdat het moet, maar omdat toegankelijke digitale producten gewoon beter zijn voor iedereen die ervan gebruik moet en kan maken.

We snappen ook dat organisaties niet alles tegelijk kunnen. Daarom hebben we dit blog opgesteld: niet om te zeggen dat je niks hoeft te doen, maar om te laten zien dat er ruimte is om te groeien, zonder paniek.

WCAG compliant zijn is geen doel op zich. Inclusiviteit voor de gehele keten in het voorzien van de juiste en toegankelijke informatie moet het doel zijn, het internet is tenslotte voor iedereen.

Heb je vragen over dit stuk of wil je in gesprek over de specifieke situatie binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.

WCAG expertise bij Infocaster
Infocaster heeft 5 gecertificeerde WCAG experts in dienst (opgeleid door Cardan en stichting accessibility). Dit betekent dat we een audit kunnen doen volgens de EN 301 549 (ICT-accessibility) en WCAG 2.1 AA/2.2 AA standaarden. Interesse? Laat het ons weten!

Dan kunnen we samen kijken welk traject het beste past bij jouw organisatie.



Disclaimer: dit is een persoonlijke visie als WCAG-expert en geen juridisch advies. Er kunnen geen rechten aan dit blog worden ontleend.