Website met focus op toegankelijkheid en gebruikersgemak
voor Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)
We ontwikkelden voor IMG een platform dat bezoekers snel en eenvoudig naar de juiste informatie leidt. Door de structuur van de site logisch op te bouwen en slimme navigatiefuncties te implementeren, zorgen we dat elke bezoeker binnen enkele seconden de voor haar of hem relevante informatie vindt.
De uitdaging: een complexe informatiebehoefte slim vervullen
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kwam bij Infocaster met een duidelijke wens: een website die niet alleen snel en efficiënt informatie kan verstrekken, maar ook toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking.
De uitdaging lag in het creëren van een platform waar je als bezoeker eenvoudig je weg kan vinden, zonder te worden overweldigd door de hoeveelheid informatie.
- De bezoeker snel naar de benodigde informatie leiden zonder hen te overladen.
- Elke situatie is uniek, mensen hebben oplossingen op maat nodig.
- Persoonlijke informatie geven zonder gegevens van mensen in te laden of op te slaan.
Onze oplossing: een website met focus op gebruikersgemak
De nieuwe website van IMG heeft alle informatie voor mensen die schade hebben ondervonden door de effecten van gaswinning in Nederland. We willen het zware gevoel van de situatie verlichten. Niet alleen in de manier waarop de informatie gestructureerd is, maar ook in de ervaring die de website eromheen geeft.
Gepersonaliseerde informatie op basis van eenvoudige vragen
Bezoekers beantwoorden op de homepage twee korte vragen, waarna de inhoud van de website direct wordt afgestemd op hun specifieke situatie. Dit zorgt voor een gepersonaliseerde en gerichte gebruikerservaring.
Toegankelijk: website volledig ontwikkeld volgens WCAG-richtlijnen
De website is toegankelijk volgens de WCAG-richtlijnen, zodat ook bezoekers met een beperking (25% van de bevolking!) gebruik kunnen maken van de website.
Zo gebruiken we skiplinks. Dat is een link aan het begin van de website, waarmee je het menu overslaat en in één keer bij de inhoud van een pagina komt. Voor mensen die gebruikmaken van spraakbesturing extra handig; zo hoef je niet door de hele navigatie heen. Ook heeft de website voldoende kleurcontrast en navigeer je moeiteloos door de website met de tab op je toetsenbord.
Deze aanpassingen maken de site niet alleen gebruiksvriendelijk voor mensen met een beperking, maar verbeteren ook de algehele gebruikerservaring voor iedereen.
Rustig en overzichtelijk design voor optimaal gebruiksgemak
Het visuele ontwerp van de website heeft een nieuwe, rustige stijl. Met veel tussenruimte om het lezen makkelijker te maken. Per regeling gebruiken we specifieke visueel herkenbare iconen. Daarnaast zorgen we met zorgvuldig geselecteerde foto’s en afbeeldingen dat er geen negatieve associaties worden opgeroepen.
Slimme navigatie en interactie: gebruiksvriendelijke innovaties
Naast een heldere informatiearchitectuur hebben we verschillende interactieve elementen toegevoegd die de navigatie nog verder verbeteren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zien welke pagina’s ze al hebben bezocht, en lastige termen worden in uitklapbare blokken uitgelegd. Dit zorgt voor een naadloze en intuïtieve ervaring die gebruikers helpt om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.
Technische uitvoering: betrouwbare back-end en hosting
Voor de technische uitvoering hebben we gebruikgemaakt van het Umbraco CMS voor de back-end, gecombineerd met front-end development dat zorgt voor een responsieve en soepele gebruikerservaring. De website wordt gehost op de Azure Cloud van Microsoft, wat zorgt voor betrouwbare prestaties en veiligheid.
Resultaat: een website die informatie snel en toegankelijk biedt
De website van het Instituut Mijnbouwschade Groningen is een uitstekend voorbeeld van hoe een goed ontworpen en doordacht ontwikkelde website complexe informatie eenvoudig en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Door de combinatie van gebruikersgericht ontwerp, technische robuustheid en slimme navigatieoplossingen hebben we een platform gecreëerd dat de unieke behoeften van IMG en zijn bezoekers perfect bedient.
Bekijk de online omgeving van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)
Over IMG
Sinds 1 juli 2020 is het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) opgericht. Een onafhankelijk bestuursorgaan dat alle schade afhandelt die is veroorzaakt door de effecten van gaswinning. De website van IMG zorgt dat alle informatie voor herstel toegankelijk en gestructureerd getoond wordt. Voor bewoner tot ondernemer en voor belangenorganisatie en politie tot media.
Ook jouw uitdaging opgelost
Net als IMG kan ook jouw organisatie profiteren van een website die is ontworpen om complexe informatie snel en eenvoudig toegankelijk te maken. Of je nou te maken hebt met een grote hoeveelheid data, diverse doelgroepen, of specifieke toegankelijkheidseisen, wij helpen om een website te creëren die je bezoekers ondersteunt en jouw doelen bereikt.
Neem contact met ons op via het contactformulier of bel met 026-7851150.
Infocaster-team
-
Bram van den Bogaard Back-end developer | Umbraco expert
-
Esther Bouma Front-end developer
-
Lissa Brouwer Consultant & projectmanager
-
Dennis Heutinck Back-end developer | Umbraco master
-
Tim Jansen Front-end developer
-
Marly Verzijl Designer
-
Nick Wolters Front-end developer | WCAG