Digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1 AA)

Tegenwoordig hoor je steeds meer over inclusiviteit en toegankelijkheid. Niet alleen in de samenleving maar ook op het web is dit een belangrijk onderwerp. Het web loopt hier helaas nog stevig achter de feiten aan waardoor weinig websites echt toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Bij Infocaster willen we daar graag verandering in brengen en helpen om jouw website toegankelijk te maken!


WCAG

Digitale toegankelijkheid

Je kantoor is waarschijnlijk rolstoelvriendelijk, bureaus zijn elektrisch instelbaar en bij alle persconferenties is een gebarentolk aanwezig. Maar een webapplicatie of website toegankelijk maken voor mensen met een beperking is nog steeds zelden goed geregeld. Dit wel goed doen, dat is het uitgangspunt van de WCAG.

Wat is WCAG?

WCAG is een afkorting en staat voor Web Content Accessibility Guidelines. In de basis is het een document dat is opgesteld en gepubliceerd door het World Wide Web Consortium (W3C) als onderdeel van hun Web Accessibility Initiative (WAI). De leidraad bestaat uit een verzameling richtlijnen voor de toegankelijkheid van webcontent, gericht op mensen met een beperking. Het volgen van deze richtlijnen maakt content ook toegankelijker voor browsers en apparaten met beperkte functionaliteit zoals mobiele telefoons.

De standaard kent vanuit de richtlijnen 3 niveaus. Niveau A, AA en AAA.  Momenteel zijn de WCAG-richtlijnen niveau AA wettelijk verplicht voor (semi-)overheidsinstellingen.

Wat kan Infocaster voor jou betekenen?

Infocaster heeft kennis en ervaring met het technisch implementeren van de WCAG richtlijnen. Zodat de omgeving, indien deze op de juiste manier beheert wordt, voldoet aan de wettelijke verplichte richtlijnen en nog belangrijker, ook voor mensen met een beperking toegankelijk(er) is.

Zoals bij de meeste toegankelijkheidsmaatregelen, kost ook een website digitaal toegankelijk maken meer tijd dan een standaard inrichting. Belangrijk om te benoemen is dat het achteraf implementeren van WCAG meer tijd kost dan het direct meenemen in de basisopzet. In het voorstel nemen we altijd de optie mee om de website digitaal toegankelijk te maken.